Bahan-bahan :-
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat F&N
(nak lain pun boleh tapi F&N juga sedap, sedap masa buat teh tarik nek jarah..hehehe)
2 sudu kecil soda bikarbonat
4 biji telur
2 sudu besar mentega
Cara-cara :-
1. Masak dahulu gula dengan api yang sederhana hingga cair.
2.Masa gula dah cair masukkan air panas. (Time nie hati-hati yer takut menyembuh kena tangan)
3.Kemudian masukkan mentega dan matikan api gas. Kacau bagi rata. Sejukkan dan ketepikan dahulu.
4. Pukul telur hingga kembang dan pekat.
5. Masukkan susu 1 cawan tapi 1 cawan tu agak manis. Jangan penuh sangat ar. kalau korang kuat manis silakan letak 1 cawan penuh.hehehe
6.Pukul lagi bagi sekata.. Kemudian masukkan tepung gandum dan soda bikarbonat. Sebatikan.
7.Dah sekata bolehlah di campurkan gula hangus tadi. kacau dengan senduk hingga sekata.
8. Perap adunan tadi 3-4 jam. ( Sebab perap untuk dapatkan bentuk sarang)
9. Dah perap.. sapukan sedikit mentega bagi sekata dekat loyang tu. Jangan banyak sangat nanti berminyak. Sebab kena letak takut nanti bila kek dah masak ia melekat dari loyang.
10. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam dalam oven.
### Masuk nie dah puluhan kali buat kek nie..SEdap!!!
##### Di ambil dari chetam myresepi.
No comments:
Post a Comment