Bahan-Bahannya:-
1. Ikan sardin2. Cili boh 1 1/2 sudu makan
3. Cili padi 4biji
4. Bawang besar 1 biji
5. Bawang putih 4 ulas
6. Halia sebesar ibu jari
7. Kicap manis kipas udang
Cara-caranya:-
1. Lumurkan ikan sardin dengan garam dan kunyit. Goreng sampai garing. Toskan. Letak tepi.
2. Tumbuk bahan 3,4,5.
3. Masukkan minyak sikit je. Ngam ngam untuk menumis. Tumis bahan 3,4,5 sekejap dan masukkan cili boh. Tumis sampai cili boh warna merah pekat.
4. Masukkan air dan halia. Tunggu sampai mendidih. Masukkan kicap manis kipas udang.
5. Masukkan garam dan gula.
6. Dah mendidih, masukkan ikan goreng sardin. Takyah masak ikan lama sebab dah goreng tadi. Balik-balik je dah boleh angkat.
No comments:
Post a Comment