Blog Ni Asal Resepi-Nenek-Jarah Tapi Adsense Aku Tak Gerak Walaupun View Banyak Terpaksalah Buka Blog Baru

Monday, January 28, 2013

Sup Tulang Daging

 Bahan-bahan :


* Bawang putih  3 biji


* Bawang Merah 6 biji


* Halia hujung jari


* Kunyit separuh hujung jari



Bahan di atas hendaklah di mesin dahulu.


- Serbuk ketumbar                   1 1/2 sudu kecil


- Serbuk Jintan Kasar (putih)  1/2 sudu kecil


- Serbuk Jintan Manis (halus) 1 sudu kecil


- Serbuk lada hitam                  3 sudu kecil


# Masukkan bahan di atas ke dalam mangkuk dan campurkan bahan mesin tadi. Kacau sekata.


= Kayu manis        1 batang


= bunga cengkir      13 biji


= 1 biji bawang besar untuk di tumis (hiris)


= Garam dan serbuk perasa 


= Tulang Daging 1 kg


= Daun bawang


= Kentang




Cara-caranya :-


1. Bersihkan tulang daging dahulu dan kemudian rebus sekejap. Lepas itu buang air rebusan tadi dan digantikan dengan air baru kemudian rebus kembali daging tersebut. 


2. Sementara menunggu rebusan tadi empuk. Kita tumiskan bawang besar 1 biji tadi. Bila dah garing masukkan kayu manis dan bunga cengkir di ikuti rempah yang telah di gaulkan dengan bahan mesin tadi. Tumis sampai garing.


3.Ambil periuk baru, masukkan daging tadi dan air rebusan ke dalam periuk dan campurkan bahan tumisan tadi 


4. Rebus sampai empuk. Dah empuk letakkan sedikit garam dan perasa. Kemudian taruk kentang dan daun sup dan bawang goreng.


5. Siap di hidang.

No comments:

Post a Comment

Nasi Tomato Simple

Nasi tomato 3 ulas bwg putih - hiris 3 ulas bwg merah - hiris 1 inci halia - hiris 1 inci kulit kayu manis 3 biji buah pelaga 3 biji bunga c...