Bahan-bahan :
* Bawang putih 3 biji
* Bawang Merah 6 biji
* Halia hujung jari
* Kunyit separuh hujung jari
Bahan di atas hendaklah di mesin dahulu.
- Serbuk ketumbar 1 1/2 sudu kecil
- Serbuk Jintan Kasar (putih) 1/2 sudu kecil
- Serbuk Jintan Manis (halus) 1 sudu kecil
- Serbuk lada hitam 3 sudu kecil
# Masukkan bahan di atas ke dalam mangkuk dan campurkan bahan mesin tadi. Kacau sekata.
= Kayu manis 1 batang
= bunga cengkir 13 biji
= 1 biji bawang besar untuk di tumis (hiris)
= Garam dan serbuk perasa
= Tulang Daging 1 kg
= Daun bawang
= Kentang
Cara-caranya :-
1. Bersihkan tulang daging dahulu dan kemudian rebus sekejap. Lepas itu buang air rebusan tadi dan digantikan dengan air baru kemudian rebus kembali daging tersebut.
2. Sementara menunggu rebusan tadi empuk. Kita tumiskan bawang besar 1 biji tadi. Bila dah garing masukkan kayu manis dan bunga cengkir di ikuti rempah yang telah di gaulkan dengan bahan mesin tadi. Tumis sampai garing.
3.Ambil periuk baru, masukkan daging tadi dan air rebusan ke dalam periuk dan campurkan bahan tumisan tadi
4. Rebus sampai empuk. Dah empuk letakkan sedikit garam dan perasa. Kemudian taruk kentang dan daun sup dan bawang goreng.
5. Siap di hidang.
No comments:
Post a Comment