Blog Ni Asal Resepi-Nenek-Jarah Tapi Adsense Aku Tak Gerak Walaupun View Banyak Terpaksalah Buka Blog Baru

Wednesday, January 29, 2020

Telur Sarang

Bahan-bahan :



  • Telur sebiji

  • 2 setengah sudu besar air putih/paip

  • Garam pink sedikit kalau nak

  • Minyak yang banyak



Cara-cara :



  1. Panaskan kuali dengan api yang besar sangat, tuang minyak yang banyak.

  2. Kacau telur, masukkan air, kacau lagi sampai berbuih-buih telur uols.

  3. Kemudian tuang telur dalam minyak yang panas, tarik mangkuk tinggi-tinggi supaya telur jatuh dengan tali halus dalam kuali dan merebak ke seluruh minyak.

  4. Tutup api besar/kecilkan api. Sila tunggu dengan sabar.

  5. Bila sudah nampak tepi garing, boleh terbalikkan.

  6. Terbalikkan lagi sekali bila sudah garing. Angkat dan toskan.

  7. Kalau tak suka telur garing sangat, boleh kurangkan masa masak.

  8. Siap.

Note : Kalau untuk niaga tak apa minyak banyak. Anda jangan pakai minyak banyak-banyak. Nak lagi sihat goreng pakai minyak kelapa tanak ya.

No comments:

Post a Comment

Nasi Tomato Simple

Nasi tomato 3 ulas bwg putih - hiris 3 ulas bwg merah - hiris 1 inci halia - hiris 1 inci kulit kayu manis 3 biji buah pelaga 3 biji bunga c...