Blog Ni Asal Resepi-Nenek-Jarah Tapi Adsense Aku Tak Gerak Walaupun View Banyak Terpaksalah Buka Blog Baru

Sunday, February 2, 2020

Daging Bistik

 Bahan-Bahan:



  • 1/2 kg daging batang pinang (dipotong kiub)

  • 1/2 kg ubi kentang (dipotong dadu)

  • 4 sudu besar tepung gandum

  • 4 sudu besar marjerin

  • 3 sudu besar minyak masak

  • 1 sudu teh serbuk lada hitam

  • 4 cm kulit kayu manis

  • Bahan perasa

  • Kacang pis untuk hiasan



Bahan (kuah):

  • 300 ml air

  • 5 sudu besar sos tomato

  • 3 sudu besar cili boh

  • 1 sudu besar tomato puree

  • 1 kiub stok daging



Bahan (dikisar):

  • 1 biji bawang besar

  • 6 biji bawang merah

  • 3 ulas bawang putih



Cara-cara Menyediakan:

  1. Gaul daging batang pinang bersama tepung gandum, serbuk lada hitam dan garam.

  2. Perapkan selama 30 minit dalam peti sejuk.

  3. Panaskan minyak serta marjerin dalam kuali sehingga cair.

  4. Masukkan daging tadi dan goreng hingga perang. Angkat dan ketepikan.

  5. Kemudian,masukkan kayu manis serta bahan kisar dalam kuali yang sama dan tumiskan sehingga naik wangi.

  6. Masukkan pula ubi kentang dan kacau rata. Tuang air dan masak hingga kentang separa empuk.

  7. Masukkan daging dan semua bahan2 kuah. Kacau rata dan tutup kuali dan masak dengan api perlahan hingga kentang dan daging empuk.

  8. Setelah itu,masukkan bahan perasa dan taburkan kacang pis sebagai hiasan.

  9. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

Nasi Tomato Simple

Nasi tomato 3 ulas bwg putih - hiris 3 ulas bwg merah - hiris 1 inci halia - hiris 1 inci kulit kayu manis 3 biji buah pelaga 3 biji bunga c...