Blog Ni Asal Resepi-Nenek-Jarah Tapi Adsense Aku Tak Gerak Walaupun View Banyak Terpaksalah Buka Blog Baru

Thursday, January 2, 2020

Sup Tauhu Telur

 Bahan-bahan :


  • Tauhu telur, goreng dengan minyak betul-betul panas.

  • Bawang putih cincang.

  • Serbuk lada hitam.

  • Udang/isi ayam.

  • 2 sudu besar sos tiram.

  • Cendawan shimeji/fresh shitake.

  • Lobak merah, hiris halus memanjang.

  • Daun sup, hiris.

  • Tepung ubi, bancuh dengan sedikit air (kalau ingin ganti dengan tepung jagung pun boleh).

  • 2 biji telur, pukul dengan garfu.

  • Garam.

  • Serbuk perasa (kalau suka).


Cara-cara :



  1. Tumis bawang putih dengan sedikit minyak. Masukkan udang/ayam dan serbuk lada hitam.

  2. Masukkan sos tiram, air dan cendawan.

  3. Bila sudah mendidih, masukkan lobak merah dan perasakan dengan garam. Sambil kacau kuah sup tuang bancuhan tepung ubi. Jangan sampai bergentel.

  4. Masukkan tauhu yang sudah digoreng.

  5. Perlahankan api. Tuangkan telur yang sudah dipukul tadi secara lingkaran (maksudnya jangan tuang setempat).

  6. Biarkan dalam dalam beberapa saat. Tutup api kemudian baru dikacau. Tujuannya supaya telur nampak seperti bertali.

  7. Akhir sekali baru tabur daun bawang dan kacau rata.

No comments:

Post a Comment

Nasi Tomato Simple

Nasi tomato 3 ulas bwg putih - hiris 3 ulas bwg merah - hiris 1 inci halia - hiris 1 inci kulit kayu manis 3 biji buah pelaga 3 biji bunga c...