Bahan-bahan :
- Tauhu telur, goreng dengan minyak betul-betul panas.
- Bawang putih cincang.
- Serbuk lada hitam.
- Udang/isi ayam.
- 2 sudu besar sos tiram.
- Cendawan shimeji/fresh shitake.
- Lobak merah, hiris halus memanjang.
- Daun sup, hiris.
- Tepung ubi, bancuh dengan sedikit air (kalau ingin ganti dengan tepung jagung pun boleh).
- 2 biji telur, pukul dengan garfu.
- Garam.
- Serbuk perasa (kalau suka).
Cara-cara :
- Tumis bawang putih dengan sedikit minyak. Masukkan udang/ayam dan serbuk lada hitam.
- Masukkan sos tiram, air dan cendawan.
- Bila sudah mendidih, masukkan lobak merah dan perasakan dengan garam. Sambil kacau kuah sup tuang bancuhan tepung ubi. Jangan sampai bergentel.
- Masukkan tauhu yang sudah digoreng.
- Perlahankan api. Tuangkan telur yang sudah dipukul tadi secara lingkaran (maksudnya jangan tuang setempat).
- Biarkan dalam dalam beberapa saat. Tutup api kemudian baru dikacau. Tujuannya supaya telur nampak seperti bertali.
- Akhir sekali baru tabur daun bawang dan kacau rata.
No comments:
Post a Comment