Bahan-bahan:
- ayam (diperap dengan garam, lada sulah dan telur putih)
- tepung jagung
- 4 ulas bawang putih (dicincang)
- 7-9 tangkai cili api (dihiris nipis)
- 3 tangkai daun kari
- 2 sudu besar mentega
- ½ tin susu cair/sejat
- 1 sudu besar susu pekat manis
- kiub pati ayam
- sedikit gula dan garam
Cara-cara:
- Gaul isi ayam bersama tepung jagung dan goreng sehingga keperangan. Ketepikan.
- Cairkan mentega, kemudian tumis bawang putih hingga layu.
- Masukkan daun kari dan cili api. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan susu cair dan susu pekat.
- Perasakan dengan garam dan pati ayam.
- Untuk pekatkan kuah, masukkan 1 sudu air tepung jagung.
- Masukkan ayam dan gaul sebati.
No comments:
Post a Comment