Bahan-Bahan:
Bahan A:
- 1 kg daging dipotong nipis sederhana besar- basuh dan toskan
- 5 ulas bawang mera
- 3 ulas bawang putih,
- 1 inci halia dihiris halus
- 2 labu bawang besar dipotong melintang berbentuk gelang
Bahan B:
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
Bahan C:
- 5 sudu besar rempah kurma ayam dan daging
- ½ cawan tomato puri (atau sos tomato)
- ½ cawan sos cili
- segenggam badam dibuang kulit dan ditumbuk halus
- 3 biji cili merah dibelah 4
Cara-cara Menyediakan:
- Masukkan daging ke dalam mangkuk. Campurkan rempah kurma, sos cili dan tomato puri dan sedikit air. Gaul rata. Perap 15 minit.
- Panaskan 5 sudu besar minyak & 1 sudu besar minyak sapi di dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah campur (B) hingga bawang keperangan dan wangi.
- Masukkan daging beserta rempah yang diperap tadi. (kesemuanya) Tutup periuk dan perlahankan api. Masak hingga daging empuk.
- Apabila daging empuk, tambahkan sedikit air. Masukkan badam,serbuk kas-kas, bawang besar yang dihiris cili merah, garam dan gula. Gaul rata dan biar bawang layu.
- Apabila kuah pekat dan pecah minyak, tutup api.
No comments:
Post a Comment