Blog Ni Asal Resepi-Nenek-Jarah Tapi Adsense Aku Tak Gerak Walaupun View Banyak Terpaksalah Buka Blog Baru

Thursday, February 13, 2020

Daging Masak Kurma

 Bahan-Bahan:


Bahan A:


  • 1 kg daging dipotong nipis sederhana besar- basuh dan toskan

  • 5 ulas bawang mera

  • 3 ulas bawang putih,

  • 1 inci halia dihiris halus

  • 2 labu bawang besar dipotong melintang berbentuk gelang


Bahan B:
  • 1 batang kulit kayu manis

  • 2 kuntum bunga lawang

  • 3 kuntum bunga cengkih

  • 3 biji buah pelaga



Bahan C:

  • 5 sudu besar rempah kurma ayam dan daging

  • ½ cawan tomato puri (atau sos tomato)

  • ½ cawan sos cili

  • segenggam badam dibuang kulit dan ditumbuk halus

  • 3 biji cili merah dibelah 4

Cara-cara Menyediakan:


  1. Masukkan daging ke dalam mangkuk. Campurkan rempah kurma, sos cili dan tomato puri dan sedikit air. Gaul rata. Perap 15 minit.

  2. Panaskan 5 sudu besar minyak & 1 sudu besar minyak sapi di dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah campur (B) hingga bawang keperangan dan wangi.

  3. Masukkan daging beserta rempah yang diperap tadi. (kesemuanya) Tutup periuk dan perlahankan api. Masak hingga daging empuk.

  4. Apabila daging empuk, tambahkan sedikit air. Masukkan badam,serbuk kas-kas, bawang besar yang dihiris cili merah, garam dan gula. Gaul rata dan biar bawang layu.

  5. Apabila kuah pekat dan pecah minyak, tutup api.

No comments:

Post a Comment

Nasi Tomato Simple

Nasi tomato 3 ulas bwg putih - hiris 3 ulas bwg merah - hiris 1 inci halia - hiris 1 inci kulit kayu manis 3 biji buah pelaga 3 biji bunga c...