Bahan-bahannya:
4 ketul ayam - dihiris kecil2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dihiris bulat kasar
1 biji cili merah - dihiris serong
11 biji cili api - dipecah-pecahkan aje
2 helai daun limau purut - disiat-siat
bunga kobis - dihiris kecil
2 biji putik jagung - dihiris serong
1/2 biji karot - dihiris serong
2 biji kacang panjang - dipotong 1 inci
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
garam
Cara-cara penyediannya
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi.
- Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan semua sos. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan isi ayam. Kacau rata hingga isi ayam layu.
- Masukkan air. Masak hingga mendidih.
- Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau rata.
- Masukkan semua bahan hiris. Kacau rata. Masak hingga sayur empuk. (Kalau kuahnya pekat sangat, boleh tambah sedikit lagi air).
- Tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment