Bahan Utama :
- Sotong 3 ekor.
Bahan perap:
- Serbuk kari 2 sudu besar.
- Serbuk kunyit 1 sudu.
- Sos tiram 3 sudu.
- Sos cili 3 sudu.
- Sos thai 2 sudu.
- Blackpepper 1/2 sudu kecik.
- Garam secukup rasa.
(Optional) letak daun kesum dengan daun limau purut bagi ada aroma wangi.
Cara-cara :
- Bersihkan sotong.
- Perap paling lama sejam. Kalau tak sempat perap pun tak apa kita paham ramai yang tak ada masa perap lama. Sekarang semua mahu cepat. Asal gaul sebati sudah.
- Kemudian bakar dalam pan (kuali leper) sampai dia keluar berair (lembut) sudah siap. Api sederhana, tak kuat dan tak slow.
- Selepas hidang baru gunting-gunting bagi nampak isi dia itu.
No comments:
Post a Comment