Bahan-bahan:
- 1 kg daging
- 1/2 botol kecil kicap pekat Jalen warna merah
- Gula pasir/gula Melaka
- 1 sudu kecil air asam jawa
- 1 Bawang besar mayang – hiasan
Bahan (dikisar):
- 10 batang serai
- 10 tangkai cili kering – boleh tambah jika suka pedas
- Sejengkal halia – 4 ke 5 inci
- 3 biji bawang besar kuning
- 6 biji buah keras
- 1 labu bawang putih
Cara-cara Menyediakan:
- Panaskan minyak dan masukkan daging dan dikacau rata.
- Kemudian masukkan bahan kisar dan semua bahan lain. Biarkan masak sehingga daging lembut dan pecah minyak.
- Akhir sekali masukkan air asam jawa dan gula serta garam. Jika suka, masukkan sekali bawang besar hiris sebagai hiasan. Bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment