Bahan A
- 1/2 kg daging dipotong kecil dan nipis.
- 1 sudu kecil kunyit
- 1 sudu kecil garam
Bahan B
- 1 labu bawang besar dihirit bulat.
- 1 biji Cili Hijau hiris serong
- 4 biji Cili Padi (di ketuk)
- 2 Ulas Bawang Putih (Hiris Nipis)
- 1 Inci Halia (Hiris Besar)
Bahan C
- Lobak Merah (dipotong nipis panjnag)
- Bunga Kobis (dipotong kecil)
Cara-cara Menyediakan:
- Gaulkan daging dengan kunyit dan garam. Perap dalam 15 minit.
- Masukkan daging diperap tadi dalam kuali dan masukkan air hingga tenggelam dagingnya.
- Masukkan sesudu minyak masak-untuk lembutkan daging. Rebus hingga kering airnya
- Bila air dah kering, masukkan sedikit lagi minyak untuk menggoreng daging. Bila dah hampir garing, ketepikan daging di hujung kuali.
Masukkan Bahan B diatas, Kemudian goreng bagi naik bau.. - Masukkan Bahan C (goreng sampai Lobak Merah dan Bunga Kobis lembut sikit).
- Gaul dan ratakan semua bahan dan hidang.
No comments:
Post a Comment