Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam
- 1 labu bawang besar (dikisar)
- 5 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 batang serai (dititik)
- 1 sudu makan serbuk jintan putih
- 1 sudu makan serbuk jintan manis
- 1 biji santan
- 2 asam keping
- kerisik
- gula melaka
- garam
- 2 helai daun kunyit (dihiris halus)
Bahan kisar:
- 30 tangkai cili kering(rebus dulu)
- 3 inci kunyit hidup
- 3 inci halia
- 3 inci lengkuas
Cara-cara:
- Panaskan minyak.tumis bawang blended & serai hingga naik bau.masukkan serbuk jintan putih & jintan manis.kacau rata
- Masukkan bahan kisar dan biar hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan gaul rata.
- Masukkan santan dan kecilkan api. Tunggu hingga ayam masak.
- Masukkan kerisik, asam keping, gula melaka dan garam. Masak hingga rendang pekat/sedikit kering.
- .Tabur daun kunyit dan tutup api.
No comments:
Post a Comment