Bahan-bahan :
- 1 kg sotong (lumur kunyit dan garam setelah itu goreng halfcooked)
- Bawang putih/bawang merah/ halia/ cili padi ikut kepedasan (kisar)
- Kayu manis, bunga lawang
- 2 batang serai
- 1 senduk besar cili kisar
- Sos cili
- Sos tomato
- Sos tiram
- Kicap manis
- Sedikit air asam
- Bawang merah hiris bulat
- Tomato/cili merah (hiris dan potong)
Cara-cara :
- Tumis bahan kisar sampai naik bau atau kekuningan.
- Masukkan bunga lawang, kayu manis, serai.
- Masukkan cili kisar tumis sampai pecah minyak.
- Masukkan semua jenis sos dan kicap manis (jika pekat tambah air sedikit). Tumis.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan bawang hiris, tomato, cili merah kacau sekejap.
- Masukkan sotong. Gaul rata, tutup api.
No comments:
Post a Comment