Bahan-bahan
- 1 kg daging batang pinang
- 250 ml santan
- 2 sudu besar kerisik
- Garam secukup rasa
- 2 sudu besar gula melaka
- 2 keping asam gelugor
- 2 btng serai-di ketuk
- 2 helai daun kunyit- buang urat dan hiris halus
- 1/2 cwn minyak utk menumis
- sedikit air jika perlu
Bahan (dikisar)
- 4 batang serai-hiris halus
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci lengkuas
- 30 biji cili padi hijau
- 5 tangkai cili hijau
- 6 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
Cara-cara Menyediakan:
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan2 kisar hingga naik bau. Masukkan serai yg di ketuk.
- Kemudian masukkan daging dan kacau hingga rata. Masukkan sedikit air dan biarkan daging sedikit empuk. Guna api sederhana je masa ni.
- Selepas itu masukkan santan, kerisik,asam gelugor,gula melaka dan garam secukup rasa.
- Kacau lagi di atas api yang perlahan dan masaklah hingga pekat. Masukkan daun kunyit.
- Bila cukup kering, bolehlah diangkat.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment