Blog Ni Asal Resepi-Nenek-Jarah Tapi Adsense Aku Tak Gerak Walaupun View Banyak Terpaksalah Buka Blog Baru

Friday, February 28, 2020

Rendang Daging Cili Hijau

 


Bahan-bahan

  • 1 kg daging batang pinang

  • 250 ml santan

  • 2 sudu besar kerisik

  • Garam secukup rasa

  • 2 sudu besar gula melaka

  • 2 keping asam gelugor

  • 2 btng serai-di ketuk

  • 2 helai daun kunyit- buang urat dan hiris halus

  • 1/2 cwn minyak utk menumis

  • sedikit air jika perlu


Bahan (dikisar)

  • 4 batang serai-hiris halus

  • 1 inci halia

  • 1 inci kunyit hidup

  • 1 inci lengkuas

  • 30 biji cili padi hijau

  • 5 tangkai cili hijau

  • 6 biji bawang merah

  • 1 labu bawang besar

  • 5 ulas bawang putih


Cara-cara Menyediakan:


  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan2 kisar hingga naik bau. Masukkan serai yg di ketuk.

  2. Kemudian masukkan daging dan kacau hingga rata. Masukkan sedikit air dan biarkan daging sedikit empuk. Guna api sederhana je masa ni.

  3. Selepas itu masukkan santan, kerisik,asam gelugor,gula melaka dan garam secukup rasa.

  4. Kacau lagi di atas api yang perlahan dan masaklah hingga pekat. Masukkan daun kunyit.

  5. Bila cukup kering, bolehlah diangkat.

  6. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Nasi Tomato Simple

Nasi tomato 3 ulas bwg putih - hiris 3 ulas bwg merah - hiris 1 inci halia - hiris 1 inci kulit kayu manis 3 biji buah pelaga 3 biji bunga c...