Bahan-bahan:
* Bawang Merah 6 biji
* Bawabg Putih 3 biji
* Belacan hujung jari
* Kunyit hujung jari
* Halia hujung jari
Bahan di atas hendaklah di mesin dahulu
Biji Sawi 1/2 sudu kecik
Biji herba 1/2 sudu kecik
Daun kesum
Lada hitam
Cili giling ikut kepedasan
Air asam jawa sedikit
serai 2 batang diketuk
Garam kasar
Cara-cara memasak:
Tumiskan bahan mesin tadi berserta biji sawi dan herba. kacau bagi sekata. Kemudian masukkan pula cili giling ikut pedas masing-masing. Kacau lagi dan kemudian masukkan lada hitam. Bila dah garing bahan yang ditumis tu keluar minyak masukkan air asam serta garam. Lepastu masukkan ikan dan terung..Masuk air ikut suka sama ada pekat atau cair.
Siap di hidang.
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment