3 ulas bwg putih - hiris
3 ulas bwg merah - hiris
1 inci halia - hiris
1 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
3 biji bunga lawang
2 sudu butter
sedikit minyak
3 sudu tomato puree
1 biji tomato - cincang
sedikit perencah ayam
1/2 cwn susu cair
4 pot beras
4 pot air
Cara2
- tumis bhn hiris, kayu kayan ngan butter & minyak
- masukkan tomato cincang & tomato puree
- masukkan air, susu & perasa ayam
- bile dah menggelegak, tuangkan dlm beras yg dah dibasuh dlm periuk nasik
- tekan 'cooking' pada rice cooker tuh...
Ayam Masak Tomato
ayam dipotong kecil
garam & kunyit
bwg putih, bwg merah, halia - dikisar
2 sudu cili kisar
5 sudu tomato puree
1 biji tomato belah 6
1 biji bwg besar dihiris tebal2 sket
2 cawan air
1/2 cwn susu cair
garam gula
Cara2:
garam & kunyit
bwg putih, bwg merah, halia - dikisar
2 sudu cili kisar
5 sudu tomato puree
1 biji tomato belah 6
1 biji bwg besar dihiris tebal2 sket
2 cawan air
1/2 cwn susu cair
garam gula
Cara2:
- garam kunyitkan ayam, goreng
- panaskan minyak, tumis bahan kisar
- masukkan tomato puree, goreng hingga pecah minyak
- masukkan air, masak hingga menggelegak
- masukkan susu, garam gula
- masukkan bwg & tomato
- masukkan ayam...kacau sebati hingga messsrrraaaa....
- Siap! Leh mkn ngan nasi tomato...
No comments:
Post a Comment