Blog Ni Asal Resepi-Nenek-Jarah Tapi Adsense Aku Tak Gerak Walaupun View Banyak Terpaksalah Buka Blog Baru

Monday, February 24, 2020

Daging Masak Kuzi

 Bahan-bahan:

  • 1 kg daging di potong 20

  • 4 sudu makan minyak ghee

  • 2 sudu makan susu pekat

  • ½ sudu teh garam

  • 1 Kulit kayu manis,

  • 2 buah pelaga

  • 2 bunga lawang

  • 2 bunga cengkih

  • 750 ml air

Bahan (dikisar)
  • 15 ulas bawang putih

  • 2 inci halia – dikisar

  • ½ biji bawang merah | di buat bawang goreng

  • 4 sudu makan rempah kuzi

  • ½ tin susu cair

  • 3 sudu makan tomato sos

  • 100 gm badam biji | di buang kulit

  • 100 gm kismis

  • 100 gm badam serbuk



Cara-cara Menyediakan:
  1. Panaskan minyak ghee di dalam kuali.

  2. Tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih.

  3. Masukkan daging dan air, biarkan daging masak sehingga empuk. Jika air kering tambahkan air lagi sehingga empuk.

  4. Kemudian masukkan serbuk rempah kuzi dan sedikit air.

  5. Apabila naik minyak masukkan bawang goreng yang di kisar, badam biji, kismis, tomato sos, susu cair, susu pekat dan garam. Gaul sebati sehingga pekat.

  6. Apabila kuah sudah pekat masukkan pula serbuk badam yang digaul rata.

  7. Angkat dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Nasi Tomato Simple

Nasi tomato 3 ulas bwg putih - hiris 3 ulas bwg merah - hiris 1 inci halia - hiris 1 inci kulit kayu manis 3 biji buah pelaga 3 biji bunga c...