Bahan-bahan:
- 1 kg daging di potong 20
- 4 sudu makan minyak ghee
- 2 sudu makan susu pekat
- ½ sudu teh garam
- 1 Kulit kayu manis,
- 2 buah pelaga
- 2 bunga lawang
- 2 bunga cengkih
- 750 ml air
Bahan (dikisar)
- 15 ulas bawang putih
- 2 inci halia – dikisar
- ½ biji bawang merah | di buat bawang goreng
- 4 sudu makan rempah kuzi
- ½ tin susu cair
- 3 sudu makan tomato sos
- 100 gm badam biji | di buang kulit
- 100 gm kismis
- 100 gm badam serbuk
Cara-cara Menyediakan:
- Panaskan minyak ghee di dalam kuali.
- Tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih.
- Masukkan daging dan air, biarkan daging masak sehingga empuk. Jika air kering tambahkan air lagi sehingga empuk.
- Kemudian masukkan serbuk rempah kuzi dan sedikit air.
- Apabila naik minyak masukkan bawang goreng yang di kisar, badam biji, kismis, tomato sos, susu cair, susu pekat dan garam. Gaul sebati sehingga pekat.
- Apabila kuah sudah pekat masukkan pula serbuk badam yang digaul rata.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment