Bahan-Bahannya:-
2 potong isi ikan merah ( di gaul dengan garam dan di goreng sebentar agar isi ikan kenyal)
1/2 labu bawang besar - di mayang
2 biji bawang putih - di mayang
1 cm halia - di mayang halus
4 biji cili padi - di belah 2
2 cm kulit kayu manis,
4 biji buah pelaga
1 kuntum bunga cengkih
garam secukup rasa
lada hitam secukupnya
minyak untuk menumis
Segelas air.
Cara-caranya:-
1. Tumis bawang besar, bawang putih, halia , cili padi, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih sehingga naik bau.
2. Masukkan air, garam dan lada sehingga mendidih. Rasa..
3. Setelah rasa menepati citarasa, masukkan ikan dan biarkan sehingga mendidih.
4. Angkat dan hidangkan.
1/2 labu bawang besar - di mayang
2 biji bawang putih - di mayang
1 cm halia - di mayang halus
4 biji cili padi - di belah 2
2 cm kulit kayu manis,
4 biji buah pelaga
1 kuntum bunga cengkih
garam secukup rasa
lada hitam secukupnya
minyak untuk menumis
Segelas air.
Cara-caranya:-
1. Tumis bawang besar, bawang putih, halia , cili padi, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih sehingga naik bau.
2. Masukkan air, garam dan lada sehingga mendidih. Rasa..
3. Setelah rasa menepati citarasa, masukkan ikan dan biarkan sehingga mendidih.
4. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment