Bahan-bahan (Untuk makan 10 orang) :
- Sotong 4 kg.
- Pulut susu 1 kg.
- Gula melaka 8 kerek kecik.
- Daun pandan 3 helai.
- Lidi pengcukil gigi.
- Santan cair 1 kg.
- Santan pekat 1 kg.
Cara Membuat :
- Siang sotong dan buang kulit dan mata. Basuh dengan air garam dan toskan.
- Basuh pulut susu dan toskan.
- Siat kecik kecik daun pandan dan letak pada dasar periuk.
- Letak santan pekat dan garam secukupnya ke dalam pulut susu yang telah dibasuh dan gaul sebati. Rasa sedikit untuk pastikan cukup masinnya.
- Masukkan pulut susu ke dalam sotong dan tinggal suku ruang bagi ruang pulut mengembang. Jangan terlalu ketat dan terlalu longgar kerana takut sotong pecah waktu masak nanti.
- Sumbat kepala sotong pada bahagian atas dan cucuk lidi menyilang menikam kepala dan badan sotong.
- Terus masukkan sotong yang disumbat pulut ke dalam periuk berisi daun pandan.
- Setelah siap, letakkan periuk di atas dapur tanpa perlu nyalakan api.
- Masukkan santan cair dan lebihan santan pekat ke dalam periuk berisi sotong. Campur setengah cawan air ke dalam santan. Tak perlu kacau.
- Letak gula melaka ke dalam periuk tadi tanpa perlu pecahkan.
- Buka api sederhana kecil dan tunggu sehingga gula melaka hancur dan santan sedikit pekat.
- Setelah rasa manis okay dan santan sedikit pekat, boleh tutup api dan makan.
No comments:
Post a Comment