Blog Ni Asal Resepi-Nenek-Jarah Tapi Adsense Aku Tak Gerak Walaupun View Banyak Terpaksalah Buka Blog Baru

Monday, May 11, 2020

Ketupat Sotong

 Bahan-bahan (Untuk makan 10 orang) :



  • Sotong 4 kg.

  • Pulut susu 1 kg.

  • Gula melaka 8 kerek kecik.

  • Daun pandan 3 helai.

  • Lidi pengcukil gigi.

  • Santan cair 1 kg.

  • Santan pekat 1 kg.

Cara Membuat :

  1. Siang sotong dan buang kulit dan mata. Basuh dengan air garam dan toskan.

  2. Basuh pulut susu dan toskan.

  3. Siat kecik kecik daun pandan dan letak pada dasar periuk.

  4. Letak santan pekat dan garam secukupnya ke dalam pulut susu yang telah dibasuh dan gaul sebati. Rasa sedikit untuk pastikan cukup masinnya.

  5. Masukkan pulut susu ke dalam sotong dan tinggal suku ruang bagi ruang pulut mengembang. Jangan terlalu ketat dan terlalu longgar kerana takut sotong pecah waktu masak nanti.

  6. Sumbat kepala sotong pada bahagian atas dan cucuk lidi menyilang menikam kepala dan badan sotong.

  7. Terus masukkan sotong yang disumbat pulut ke dalam periuk berisi daun pandan.

  8. Setelah siap, letakkan periuk di atas dapur tanpa perlu nyalakan api.

  9. Masukkan santan cair dan lebihan santan pekat ke dalam periuk berisi sotong. Campur setengah cawan air ke dalam santan. Tak perlu kacau.

  10. Letak gula melaka ke dalam periuk tadi tanpa perlu pecahkan.

  11. Buka api sederhana kecil dan tunggu sehingga gula melaka hancur dan santan sedikit pekat.

  12. Setelah rasa manis okay dan santan sedikit pekat, boleh tutup api dan makan.

No comments:

Post a Comment

Nasi Tomato Simple

Nasi tomato 3 ulas bwg putih - hiris 3 ulas bwg merah - hiris 1 inci halia - hiris 1 inci kulit kayu manis 3 biji buah pelaga 3 biji bunga c...