Bahan-Bahannya:-
Sardin dalam tin.
Bawang besar
Bawang putih
Cili boh yang ada campuran asam jawa. Kalau tak ada, korang boleh buat air asam jawa ikut kemasaman rasa yang korang inginkan.
Garam
Serbuk perasa (selalu guna sebuk perada Adabi)
Kicap pekat.
Minyak masak
Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak. Goreng sardin terlebih dahulu sampai garing.
Bawang besar
Bawang putih
Cili boh yang ada campuran asam jawa. Kalau tak ada, korang boleh buat air asam jawa ikut kemasaman rasa yang korang inginkan.
Garam
Serbuk perasa (selalu guna sebuk perada Adabi)
Kicap pekat.
Minyak masak
Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak. Goreng sardin terlebih dahulu sampai garing.
2. Minyak goreng sardin tadi digunakan separuh untuk menumis cili boh.Bila cili boh dah masak barulah dimasukkan bawang besar dan bawang putih.
3. Kemudian barulah dimasukkan sardin yang telah digoreng, manakala sos sardin dalam tin yang telah diasingkan dimasukkan sedikit demi sedikit. Selalunya mama tak gunakan semua sos dia.
4. Tambah serbuk perasa, garam dan kicap ikut rasa masing-masing.
Dah siap masak bolehlah dihidang.
No comments:
Post a Comment