Bahan-bahan:
Bahan A:
- sedikit kulit kayu manis
- ubi
- buah pelaga
- bunga lawang
- cengkih
- bawang besar
- cili kering
- cili hijau
Bahan B:
- ayam kampung (digaul dengan serbuk kunyit)
- halia dan bawang putih yang dikisar
- daun kari
- rempah kari daging
- garam
- serbuk perasa
- air secukupnya
Cara-cara:
- Tumis rempah ratus.
- Masukkan semua bahan A.
- Setelah layu, masukkan daun kari.
- Masukkan ubi.
- Kemudian, masukkan ayam yang digaul bersama serbuk kunyit.
- Kacau sekejap, kemudian masukkan halia dan bawang putih yang dikisar.
- Kemudian, letakkan rempah kari daging. Kacau perlahan dan sebati.
- Letak air secukupnya. Perasakan bersama garam dan serbuk perasa.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment