Bahan-bahan :
- 3 biji telur segar
- 1 ltr stok ayam atau air dan perisa ayam @ knorr ayam
- 2 sudu kicap manis
- 1 inci halia dititik
- 1 mangkuk air dan tepung jagung
- Garam secukup rasa
- Secubit serbuk lada putih
- 3 tangkai daun sup atau bawang dihiris halus
- Cili padi hiris, kicap dan Minyak bijan sedikit untuk sos nya
Cara-cara :
- Letakan stok ayam dalam periuk.
- Letakan halia yang dititik dan kicap manis.
- Bila mula mendidih, letakan air campuran tepung jagung, garam secukup rasa dan serbuk lada hitam, gaulkan rata.
- Kemudian pecahkan 3 biji telur dalam mangkuk dan pukul hingga sebati.
- Tuangkan telur kedalam stok ayam, gaulkan perlahan hingga telur masak.
- Jangan sampai telur begentel.
- Letakan daun sup atau bawang. Perasakan sup nya.
- Sediakan cili padi, kicap dan minyak bijan sebagai sos nya. Sajikan panas-panas bersama hidangan lain.
- Boleh letakkan isi ketam, udang atau hirisan ikan dan cendawan kedalam sup telur ini.
No comments:
Post a Comment