Blog Ni Asal Resepi-Nenek-Jarah Tapi Adsense Aku Tak Gerak Walaupun View Banyak Terpaksalah Buka Blog Baru

Monday, October 7, 2019

Ayam Percik

Bahan-bahan:


  • 1 ekor ayam (dipotong empat)

  • Bahan perap:
  • 1 biji bawang merah besar

  • 7-8 ulas bawang putih

  • 1 batang serai

  • 1 buku halia

Bahan kuah:


  • 1 biji bawang merah

  • bawang putih

  • 2 batang serai

  • 1 senduk nasi cili kering

  • ½ kotak besar santan (mengikut jumlah kuah yang diingini)

  • garam

  • gula

Cara-cara:



  1. Kisar bahan perapan ayam dan lumurkan pada ayam. Perap selama setengah jam.

  2. Untuk kuah, kisar semua bahan dan masak sehingga kuah menjadi pekat.

  3. Perasakan dengan garam dan gula.

  4. Masukkan ayam yang diperap ke dalam kuah sehingga setengah masak.

  5. Bakar ayam sehingga masak. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

Nasi Tomato Simple

Nasi tomato 3 ulas bwg putih - hiris 3 ulas bwg merah - hiris 1 inci halia - hiris 1 inci kulit kayu manis 3 biji buah pelaga 3 biji bunga c...