Bahan-bahan :
- 7 biji telur rebus,
- Bawang merah, bawang putih dan halia (ditumbuk),
- Daun kari,
- 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelage),
- 2 paket kecik rempah kari daging tambah 2 sudu besar kerisik, bancuh dengan sedikit air jadikan pes.
- Ubi kentang 4 biji belah 4,
- Cili padi (optional),
- Asam keping 1,
- Santan.
Cara-cara :
- Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi dengan 4 sekawan dan daun kari sampai naik bau.
- Lepas itu masukkan pes kari dan kerisik tadi. Masak sampai pecah minyak. Kacau sekali sekala takut rempah berketul.
- Bila sudah betul-betul pecah minyak masukkan sedikit air (ikut banyak mana kuah kita inginkan) dan ubi kentang. Masak sampai ubi kentang empuk.
- Kemudian masukkan asam keping, cili padi dan santan sedikit.
- Masukkan telur dan perasakan dengan garam dan aji sedikit. Bila rasa semua sudah okay boleh tutup api. Siap.
No comments:
Post a Comment