Blog Ni Asal Resepi-Nenek-Jarah Tapi Adsense Aku Tak Gerak Walaupun View Banyak Terpaksalah Buka Blog Baru

Thursday, January 2, 2020

Kari Telur

 Bahan-bahan :



  • 7 biji telur rebus,

  • Bawang merah, bawang putih dan halia (ditumbuk),

  • Daun kari,

  • 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelage),

  • 2 paket kecik rempah kari daging tambah 2 sudu besar kerisik, bancuh dengan sedikit air jadikan pes.

  • Ubi kentang 4 biji belah 4,

  • Cili padi (optional),

  • Asam keping 1,

  • Santan.



Cara-cara :



  1. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi dengan 4 sekawan dan daun kari sampai naik bau.

  2. Lepas itu masukkan pes kari dan kerisik tadi. Masak sampai pecah minyak. Kacau sekali sekala takut rempah berketul.

  3. Bila sudah betul-betul pecah minyak masukkan sedikit air (ikut banyak mana kuah kita inginkan) dan ubi kentang. Masak sampai ubi kentang empuk.

  4. Kemudian masukkan asam keping, cili padi dan santan sedikit.

  5. Masukkan telur dan perasakan dengan garam dan aji sedikit. Bila rasa semua sudah okay boleh tutup api. Siap.

No comments:

Post a Comment

Nasi Tomato Simple

Nasi tomato 3 ulas bwg putih - hiris 3 ulas bwg merah - hiris 1 inci halia - hiris 1 inci kulit kayu manis 3 biji buah pelaga 3 biji bunga c...