Bahan-bahan :
- Beberapa ekor sotong
- 1 labu bawang besar (hiris bulat) *
- 2 ulas bawang merah (tumbuk) *
- 3 ulas bawang putih (tumbuk) *
- 1/2 inci halia (tumbuk kasar) *
- 1/2 inci kunyit hidup (tumbuk) * atau sedikit serbuk kunyit
- 1 @ 2 batang serai
- 3 @ 4 batang cili hidup/padi (ikut tahap kepedasan masing-masing)
- Sedikit garam
- Minyak untuk menumis
Cara-cara :
- Potong sotong ikut suka masing-masing.
- Bersihkan macam biasa tapi dakwatnya jangan dibuang.
- Kemudian tos dan ketepikan.
- Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis bahan bertanda * serta serai.
- Kemudian masukkan dakwat sotong dan biarkan sekejap.
- Kemudian masukkan sotong
- Tunggu sampai sotong keluar air.
- Kemudian campakkan cili dan sedikit garam.
- Siap.
No comments:
Post a Comment