Bahan-Bahannya:-
1 ekor ikan siakap
Sedikit garam
Sedikit kunyit
Sedikit tepung jagung
Minyak yang banyak
Bahan Tumis
1 biji bawang hollang (potong dadu)
4 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 biji serai diketuk
Cili padi (ikot selera kepedasan, aku pakai 6-10 biji potong kecik-kecik)
2 sudu cili boh
Bahan Sos
2 sudu cili sos
2 sudu sos tomato
2 sudu sos ikan (brand sotong thai - tak payah pun takpe kalau ada lagi sedap alaaa pegi je la beli boleh masuk dalam banyak masakan tau memang sedap kalau pakai sos ikan)
3 sudu sos tiram
Sedikit garam
Sedikit gula
Bahan Lain
1 biji tomato (potong dadu)
Nenas dalam tin - separuh (Potong Dadu)
4 helai daun limau purut
Cara-caranya:-
1. Ikan siakap dioles dengan garam kunyit dan tepung jagung sehingga rata dan kemudian digoreng.
2. Sambil tunggu ikan masak, hiris barang tumis dan isi sos 3 rasa.
3. Keluarkan sedikit minyak goreng ikan tadi dan tumis cili boh.
4. Lepas sos dah pekat, masuk bahan-bahan lain iaitu tomato, nenas, daun limau purut dan sos tu dicurah atas ikan.
Sedikit garam
Sedikit kunyit
Sedikit tepung jagung
Minyak yang banyak
Bahan Tumis
1 biji bawang hollang (potong dadu)
4 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 biji serai diketuk
Cili padi (ikot selera kepedasan, aku pakai 6-10 biji potong kecik-kecik)
2 sudu cili boh
Bahan Sos
2 sudu cili sos
2 sudu sos tomato
2 sudu sos ikan (brand sotong thai - tak payah pun takpe kalau ada lagi sedap alaaa pegi je la beli boleh masuk dalam banyak masakan tau memang sedap kalau pakai sos ikan)
3 sudu sos tiram
Sedikit garam
Sedikit gula
Bahan Lain
1 biji tomato (potong dadu)
Nenas dalam tin - separuh (Potong Dadu)
4 helai daun limau purut
Cara-caranya:-
1. Ikan siakap dioles dengan garam kunyit dan tepung jagung sehingga rata dan kemudian digoreng.
2. Sambil tunggu ikan masak, hiris barang tumis dan isi sos 3 rasa.
3. Keluarkan sedikit minyak goreng ikan tadi dan tumis cili boh.
4. Lepas sos dah pekat, masuk bahan-bahan lain iaitu tomato, nenas, daun limau purut dan sos tu dicurah atas ikan.
No comments:
Post a Comment