Blog Ni Asal Resepi-Nenek-Jarah Tapi Adsense Aku Tak Gerak Walaupun View Banyak Terpaksalah Buka Blog Baru

Thursday, February 20, 2020

Daging Palembang

 



Bahan-bahan:


  • 700 gram daging – potong lebar dan nipis

  • 2 batang serai – dititik

  • 500ml santan pekat

  • 1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang

  •  1 sudu besar sos tiram minyak



Bahan (dikisar):


  • 1 biji bawang besar

  • 5 biji bawang merah

  • 3 ulas bawang putih

  • 2 cm halia

  • 3 cm lengkuas

  • 15 biji cili kering



Rempah Penumis:


  • 3 cm kulit kayu manis

  • 2 kuntum bunga lawang

  • 2 kuntum bunga cengkih

  • 3 biji buah pelaga



Cara-cara Menyediakan:

  1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.

  2. Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.

  3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.

  4. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat. Sesuaikan rasa.

  5. Hidangkan.


No comments:

Post a Comment

Nasi Tomato Simple

Nasi tomato 3 ulas bwg putih - hiris 3 ulas bwg merah - hiris 1 inci halia - hiris 1 inci kulit kayu manis 3 biji buah pelaga 3 biji bunga c...