Bahan-bahan:
- 700 gram daging – potong lebar dan nipis
- 2 batang serai – dititik
- 500ml santan pekat
- 1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang
- 1 sudu besar sos tiram minyak
Bahan (dikisar):
- 1 biji bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 3 cm lengkuas
- 15 biji cili kering
Rempah Penumis:
- 3 cm kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
Cara-cara Menyediakan:
- Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.
- Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.
- Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat. Sesuaikan rasa.
- Hidangkan.
No comments:
Post a Comment