Bahan-bahan :
- 10 butir telur direbus hingga betul-betul masak. Kopek kulit dan goreng sekejap.Toskan,
- 4-5 biji kentang (potong ikut suka),
- 3 cawan santan dari 1 biji kelapa parut,
- 10 biji cili padi hijau jangan buang tangkai (hiasan),
- 2 tangkai cili merah potong serong (hiasan),
- 2 ½ senduk minyak masak (untuk menumis),
- 3-4 butir bunga lawang,
- 1 biji bawang besar (hiris),
- 5 ulas bawang putih (hiris),
- Halia sebesar ibu jari (hiris).
Bahan Pes :
- 3 paket kecil rempah kurma,
- 1 sudu besar rata garam,
- ½ sdt bahan perasa (ajinomoto),
- 1 biji asam keping,
- 3 tangkai daun kari,
- 1 cawan air,
(Kacau semua bahan ini untuk jadikan pes).
Cara-cara :
- Mula-mula tumis bunga lawang, kayu manis dan bahan hiris hingga naik bau.
- Masukkan pes kurma dan tumis hingga betul-betul naik minyak.
- Masukkan kentang dan gaul sebati.
- Bila kentang sudah mulai lembut masukkan santan.
- Jika santan sudah mendidih, masukkan telur.
- Masukkan cili padi hijau dan cili merah.
- Jika sudah pekat, sesuaikan rasa.
- Siap.
No comments:
Post a Comment