Bahan-Bahannya:-
1 tin sardin
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 sudu besar serbuk kari
4 cili padi
1 tangkai daun kari
Sedikit halia
Garam
Asam jawa (aku tukar guna asam keping [1])
Ubi kentang (aku saja tambah)
Cara-caranya:-
1. Asingkan ikan sardin dan sosnya. Panaskan minyak dan goreng ikan sardin sehingga agak agak rata bergoreng.
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 sudu besar serbuk kari
4 cili padi
1 tangkai daun kari
Sedikit halia
Garam
Asam jawa (aku tukar guna asam keping [1])
Ubi kentang (aku saja tambah)
Cara-caranya:-
1. Asingkan ikan sardin dan sosnya. Panaskan minyak dan goreng ikan sardin sehingga agak agak rata bergoreng.
2. Panaskan minyak dalam kuali lain. Masukkan cili padi, bawang merah & bawang putih yang dah dihiris, halia dan daun kari sehingga garing dan wangi.
3. Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air. Goreng sehingga rempah garing dan wangi.
4. Masukkan santan, ubi kentang dan air secukupnya. Tunggu sehingga ubi kentang empuk, baru masukkan ikan sardin, asam keping dan garam. Kalau suka boleh la tambah sos sardin. Angkat dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment