Bahan-bahan :-
-Sotong 1 Kg 1/2 di buang kulit dan di belah 2
-Cili padi dalam 10 biji (Jika nak pedas tambah lagi)
-Bawang besar 1 biji
-Bawang Putih 2 biji
-Halia 1/2 inci
-Lada hidup merah 4 biji
-Lada hidup hijau 2 biji
Bahan-bahan di atas hendaklah di iris
-Kunyit 2 sudu kecil
-Rempah kari 2 sudu besar
-Serbuk perasa 2 sudu kecil
-Secawan air
Cara-caranya :-
1.Tumis bahan yang sudah di iris tadi dengan sedikit minyak. Bila dah naik wangi masukkan sotong yang telah potong dan di bersihkan kulitnya
2. Masukkan kunyit berserta rempah kari dan serbuk perisa.. Kacau sehingga rata..
3. Masukkan secawan air kacau dan biarkan sotong empuk.. Siap di hidang.
No comments:
Post a Comment