Bahan- Bahan :-
-Ikan pari di bersihkan dan direndam dengan air beras untuk buang hanyih dia.
- Ambil suku kelapa yang telah di kopik. Bakar kelapa tersebut. Dah hangus kikis dan mesin kelapa tersebut sampai hancur. Asingkan
* Bawang merah 6 biji
* Bawang putih 4 biji
* Kunyit hujung jari
* Halia seperti 1 biji bawang kecik
* Belacan seperti 3 biji bawang kecik
Bahan di atas hendaklah di mesin.
*Bawang besar 2 biji
*Pekak 3 biji
Bahan di atas hendaklah di tumbuk.
- Serbuk ketumbar 2 sudu besar
- Jintan manis 1 sudu kecil
- Jintan putih 1 sudu kecil
- Cili giling 8 sudu besar
Letak dalam mangkuk
garam kasar dan serbuk perisa
air asam jawa
Lepastu letak terung.
Cara-caranya:-
1. Tumiskan bawang yang telah di tumbuk bersama pekak tadi.
2. Dah garing masukkan bahan-bahan yang telah di mesin tadi dan bahan dalam mangkuk tadi.
3. Biar sampai garing. Kemudian masukkan kelapa bakar yang telah di mesin tadi dan air asam jawa dan ikan pari.
4 .Masukkan air ikut pekat mana korang suka dan terung yang telah di potong.
5. Masukkan garam kasar 1 gengam dan serbuk perasa sedikit.
6. Siap di hidang
No comments:
Post a Comment