Bahan-bahan:
-bawang merah 6biji
-bawang putih 3 biji
-halia sedikit
-kunyit sedikit
-cili hidup 4 batang
#Jika nak pedas boleh letak cili padi. Orang rumah nie ada yang tak makan pedas. haha
#Bahan di atas hendaklah di mesin
-Lengkuas di ketuk
-Sotong yang telah di bersihkan, di basuh dan di selawat
-Santan (1biji kelapa)
-Tomato
-Garam kasar.
Cara-caranya:-
1. Panaskan dalam 4 sudu minyak masak.
2. Masukkan bahan mesin di ikuti lengkuas yang telah di ketuk.. Tumis bahan tersebut sehingga pecah minyak dan naik bau..
3. Masukkan garam kasar dan kacau
4. Masukkan pula sotong dan kacau
5. Masukkan santan
6.Kacau jangan sampai santan itu berketul.
7. Bila sudah mendidih barulah masukkan buah tomato
8. Bila dah masukkan tomato matikan api takut tomato itu lembik
9. Siap di hidang
No comments:
Post a Comment