Bahan-bahan:-
-Bee Hoon cap Faiza semestinya keluaran bumiputra :-)
-Di rendam sekejap dengan air panas dan toskan.
-Sayur sawi, kobis dan carrot
-Bawang merah dalam 15biji
-Bawan putih 8 biji
-Halia
#bahan di atas hendaklah di mesin
-Jintan manis 1 sudu kecil
-Ketumbar 2 sudu besar
-lada sulah 1 sudu besar, jika nak tambah lagi pun ok.
-udang
-daging yang sudah di potong dadu
-1 sudu besar serbuk perasa
-Garam
-Air
-Minyak masak
Cara-caranya...
1. Panaskan minyak dalam periuk
2. Masukkan bahan mesin.
3. Masukkan pula jintan manis, ketumbar dan lada sulah
4. Masukkan serbuk perasa
-tumis sampai pecah minyak
5. Masukkan garam
6. Masukkan daging yang telah di potong dadu, di basuh dan selawat.
-kacau bagi sekata
7. Masukkan air dalam 2 botol
8. Rebus sampai daging empuk.. dah empuk boleh la tutup api.
9. Ambil kuali dan masukkan sup dan daging untuk seorang makan
10. Masukkan telur
11. Apabila telur da masak masukkan udang, sotong, fish cake ke fish ball ke..ikut korang la.. umah nie tinggal udang dan daging je sebab semalam dah masak lemak sotong..hehehe
12. Masukkan sayur-sayuran
13. Sediakan bee hoon dalam mangkuk
14. Tuang ke dalam bee hoon
tadaa, siap!
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment