Bahan-bahan:-
-Daging batang pinang (Jika daging biasa kena rebusan yang lama takut liat.)
-Potong seperti gambar di bawah ini.
-Rebus sekejap daging dan buang airnya.(nenek cakap buang toksik dalam daging)
-Gantikan dengan air baru dan rebus sehingga empuk
-Bila sudah empuk ambil daging dan goreng sekejap dengan minyak
-Air rebusan daging tadi jangan buang.
--------------------------------------------------------------------------------------------
-Potong kentang seperti dalam gambar di bawah ini
-Basuh dan toskan
Goreng kentang dengan minyak.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Bahan-bahan untuk menumis.
-Bawang besar 1 biji
-Bawang merah 5 biji
-Bawang putih 3 biji
-Halia 1 inci
-Cili hijau dan merah 1biji
-Hiris halus mcm gambar di bawah
-Serbuk kari daging 2 sudu besar
-Cili giling 1 sudu besar (Jika nak pedas tambah lagi)
-Lada sulah 1 sudu kecil
-Kicap masin kipas udang
-Serbuk perasa maggi 1 sudu besar
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Cara-caranya.
-Panaskan minyak.
-Masukkan bahan-bahan menumis.
-Masukkan daging
-Masukkan air rebusan daging tadi
-Masukkan serbuk perisa maggi 1 sudu besar
-Letak kicap masin..Gaul dan rasa. Jika kurang tambah lagi.
-Ikut tekak masing-masing yer. Saya tak gemar masin.
-Kacau bagi sekata.
-Masukkan kentang yang telah di goreng tadi.
-kacau sehingga sekata.
-Biarkan mengelegak seketika.
-Siap di hidang...
nyum-nyum.
Jumpa lagi di lain resepi
No comments:
Post a Comment